Femke ontmoet… Anique van Kookliefde

In haar woning in Cuijk ontmoet ik Anique van Os-Straatman, de eigenaresse van Kookliefde. Ze laat me binnen via de garage, die sinds december is omgebouwd tot een speciale Kookliefde-keuken. Mooie apparatuur, een grote spoelbak, een ruim werkblad, een snijtafel, potten en pannen in alle maten, kleurrijk servies, natuurlijk houten serveerplanken en heerlijk licht. Een ruimte waar Anique zich helemaal kan uitleven en de lekkerste gerechten klaar maakt. Ze neemt me mee naar de woonkamer, waar we onder het genot van een kopje thee praten over haar bedrijf, het ontstaan, haar drijfveren en over Anique zelf. Een beetje spannend vindt ze het wel, maar als Anique eenmaal aan het vertellen is, krijgt haar enthousiasme de overhand.

Hoe Kookliefde begon
Anique volgde de opleiding Horeca Ondernemer Management in Cuijk. Omdat ze geen werk vond op dat gebied, ging ze aan de slag als secretarieel medewerkster op een kantoor. Dat ging twee jaar goed, totdat ze in 2011 ziek werd. Ze was toen 21 jaar. Ze bleek een vitamine B12 tekort te hebben, waardoor ze nauwelijks energie had en zich erg vervelend voelde. Na heel wat ‘gedokterd’ te hebben, bracht in 2013 een alternatieve geneeswijze verbetering en had Anique weer energie om zich richten op waar ze blij van werd. Ze was inmiddels voor 18 uur per week aan het werk in een slijterij in Cuijk. Anique over die periode: “Ik wilde heel graag voor mezelf beginnen. Maar hoe? Ik had al wel heel veel ideeën, maar ja, geen geld.” Sinds haar opleiding had Anique een bijbaantje bij de Plasmolense Hof, waar ze zich altijd heel goed thuis heeft gevoeld. Toen Esseline Dorrestijn, de eigenaresse van de Plasmolense Hof, een verzoek kreeg van een groep van acht mannen om kookles te geven, vroeg ze Anique of dat niet iets voor haar was. Anique besloot ervoor te gaan. Ze verzorgde de menu’s, deed de boodschappen en begeleidde de heren bij het koken. En zo is het eigenlijk begonnen. Anique vond het geven van de workshops erg leuk en dacht: “oké, dit is mijn opstap.” Ze kreeg steeds meer opdrachtjes, voor workshops en catering. Het idee van het eigen bedrijf kreeg steeds meer vorm. De naam Kookliefde ontstond en de broer van Anique maakte daar een passend logo bij. In januari 2014 schreef Anique Kookliefde in bij de kamer van koophandel.

In maart 2015 besloot Anique samen met haar man Pieter om per juni 2015 haar baan op te zeggen en volledig voor Kookliefde te gaan. “Ik had Pieter meegenomen naar een horecabeurs in Venray. Hij zag mij daar helemaal opbloeien met ideeën voor Kookliefde. Ik wilde echt een serieus bedrijf zijn.” En dat is gelukt! Inmiddels maakt Anique ook al enige tijd deel uit van de vrouwentafel Plasmolen, waar ze graag ervaringen uitwisselt met anderen.

Bedrijfsauto en Kookliefde-keuken
In mei 2015 heeft Kookliefde ook een eigen bedrijfsauto aangeschaft en sinds augustus is die ook bedrukt met het Kookliefde-logo. “Dat straalt professionaliteit uit. Mensen nemen je dan ook echt serieuzer” zegt Anique. In 2015 kwam ook hun nieuwe huis op hun pad. “We hadden zoiets: dit is het, het voelt goed.” In de garage was ruimte voor de Kookliefde-keuken. In oktober 2015 zijn ze verhuisd en in november/december was er de Kookliefde-verbouwing. “Mijn auto en de keuken heb ik helemaal zelf verdiend met koken. Daar ben ik echt super trots op.” Kookliefde voelt voor Anique als het gezamenlijke bedrijf van Pieter en haar. “Als partner moet je er echt wel achter staan om zo’n bedrijf te beginnen. En dat is ook echt het geval. Hij werkt ook regelmatig mee als het druk is. Dat is heel fijn.” Ze glundert zichtbaar als ze me dit vertelt. “Zo is het ook zijn bedrijf geworden.” Anique heeft ook veel lieve familie en vrienden die haar regelmatig helpen op de piekmomenten. “Ik durf ook steeds meer gebruik te maken van de aangeboden hulp.”

Over Anique
Anique is een spontane, enthousiaste, jonge ondernemer, die niet snel tevreden is en gaat voor kwaliteit. Ze is een echte gastvrouw en geniet ervan om voor een ander iets moois en lekkers te maken. Het koken voor Kookliefde vindt ze leuk, maar het contact met mensen is wat haar werk echt geweldig maakt. Ondernemen zit Anique in het bloed “mijn opa was zelfstandig meubelmaker – hij maakte ook de kast die in onze woonkamer staat – en mijn moeder heeft ook een eigen zaak gehad in de meubels. Daar hadden we het thuis over en het leek me heel leuk om ook mijn eigen bedrijf te hebben.” Met het koken wil Anique mensen samenbrengen, dat is haar drijfveer achter de workshops, die ze met veel passie geeft. Kookliefde is haar trots en soms heeft ze de angst dat het zou kunnen mislukken, of dat het een keer stopt. Toch wil ze daar niet te lang bij stil staan en vooral genieten van hoe het nu loopt en wat er nu kan! “Ik weet hoe ik me wil voelen en wat ik met Kookliefde wil zijn. Daar richt ik me op.” In haar vrije tijd kan Anique genieten van dingen ondernemen samen met Pieter. Ze tennist af en toe en geeft zwemtraining aan de allerkleinsten bij de zwemclub.

Wat biedt Kookliefde?
Bij Kookliefde gaat het om sfeer, beleving en genieten van maakbare gerechten met verse en pure ingrediënten. “Er komt bij mij niets uit de emmer” zegt Anique, verwijzend naar o.a. kant en klare sauzen van de groothandel. “Alle ingrediënten zijn herkenbaar.” De gerechten en workshops worden met liefde (voor)bereid en verzorgd, op maat en zo persoonlijk mogelijk. Dat zie je ook terug in het logo. “Het hart staat voor de liefde waarmee ik mijn werk doe.” Naast het hartvormige bord staan een vork en een lepel, een mes ontbreekt. “Het mes is met opzet weg gelaten”, vertelt Anique me “omdat ik het vind staan voor scherp en vijandig en dat past niet bij de liefde waar het hart voor staat.”

Anique vertelt vol overgave over haar workshops voor kleine groepen, met verschillende thema’s, die zowel bij haar thuis als op locatie gegeven kunnen worden. In alles wat ze doet gaat ze voor het complete plaatje, met aandacht voor details. “Als mensen hier de workshop hebben, zorg ik dat de tafel ook feestelijk gedekt is, zodat het er ook gezellig uit ziet. Ook zorg ik voor een lekker glas drinken, zodat het ook echt een compleet avondje uit is.”

De borrelplanken gaan heel voorspoedig, al staan die nog niet op haar website. Rijk belegde planken met lekkers voor bij de borrel. Anique luistert goed naar haar klanten. “Zij hebben vaak al een beeld bij het feestje dat ze geven, daar probeer ik met de gerechten zo goed mogelijk bij aan te sluiten, zodat Kookliefde echt iets toevoegt aan het feest.”

Naast workshops, borrelplanken en catering op maat komt Anique ook graag met een ketel op locatie koken. Ze heeft een ‘heksenketel’ op driepoot, waarmee ze boven open vuur een stoofmaaltijd kan koken. Het Ketelkoken is eens een keer iets anders: het geeft een speciale eet- en sfeerbeleving.

De toekomst
De gedreven en ambitieuze Anique weet goed wat ze wil. Ze droomt van een eigen dagzaak: “Een horecazaak waar je terecht kunt voor ontbijt, lunch en vroege borrel, maar ook om borrelhapjes af te halen, een soort traiteur. De keuken van die dagzaak zou ik dan ook graag gebruiken voor mijn workshops.” Toch zou het ook zomaar een andere kant op kunnen gaan “ik ben heel nieuwsgierig naar hoe het gaat lopen, dat is ook het leuke van een eigen bedrijf!”

Nieuwsgierig naar alles wat Kookliefde te bieden heeft?
Kijk voor meer informatie op de website van Kookliefde of Facebook. Of neem contact op met Anique (info@kookliefde.com of 06-43097333). Op Instagram @kookliefde zijn veel foto’s van de gerechten van Kookliefde te zien.