Femke ontmoet… Bart van Bewegez

Op de Boterbloem in Boxmeer ontmoet ik Bart van den Dobbelsteen, een enthousiaste, sportieve en tegelijkertijd rustige en gevoelige man met een open uitstraling. Van jongs af aan is Bart al gek op bewegen, dat zorgde ervoor dat hij het CIOS is gaan doen. Tot een jaar terug was Bart zelf actief als handballer, hij speelde een aantal jaren op hoog niveau in de landelijke competitie, onder andere bij de Millse handbalvereniging MHV ’81. Bart is heel gedreven en weet wat hij wil: mensen helpen. Mensen helpen bij het bereiken van hun beweeg- en gezondheidsdoelen. Dat hij houdt van bewegen blijkt direct als hij voorstelt om het interview tijdens een wandeling te doen, “want” zo zegt hij “ik heb de hele ochtend al binnen gezeten”. Dat lijkt me een goed plan. Het is heerlijk weer en we wandelen gezellig pratend in de richting van Beugen.

Wie is Bart?
Op mijn vraag hoe hij zichzelf zou omschrijven zegt Bart: “Ik ben behulpzaam en een echt mensen-mens. Ik ben graag onder de mensen en kan niet zo goed tegen alleen zijn. Bewegen en gezondheid horen echt bij mij. Door bewegen zit ik gewoon lekker in mijn vel.” Tijdens zijn CIOS-opleiding koos Bart al snel de richting Fitness. “Daar merkte ik dat ik het erg leuk vond om mensen te helpen en als je dan samen resultaat bereikt, krijg ik daar erg veel energie van” vertelt hij me. “Mensen merken dan dat het effect heeft wat ze doen en dat het goed voor ze is”. Als we verder praten over zijn passie, geeft Bart aan wat hij zo mooi vindt aan het samen met mensen bewandelen van het pad naar hun doelen toe: “De weg is vaak belangrijker dan het behalen van het oorspronkelijke doel. Onderweg krijgen mensen soms zo’n mooie inzichten, waardoor ze zelf ook veranderen in hun gedrag. Daar kan ik echt enorm van genieten.” Bart heeft het afgelopen jaar in zichzelf geïnvesteerd, door zich verder te ontwikkelen op het gebied van coaching. Het begeleiden en coachen van mensen gaat hem goed af, als hij de reacties van zijn sporters mag geloven. “Maar ik wil me nog veel verder in coaching ontwikkelen, want daarin ben je eigenlijk nooit uitgeleerd.” Ondanks het feit dat Bart een actief leven leidt, omschrijft hij zichzelf toch ook als een echte ‘dromer’. “Ik kan heel lang over dingen en ideeën nadenken en soms duurt het dan even voordat ik echt in actie kom. Soms zou ik op dat gebied wel wat meer een ‘doener’ willen zijn.”

Wat maakt Bart gelukkig?
Afgelopen zomer was Bart met zijn vriendin Nina op vakantie in Maleisië. Tijdens die reis waren ze ook een paar dagen op een mooi eiland. “Toen we daar samen op een verlaten wit strand naar de kleine haaitjes keken die in het heldere blauwe zeewater zwommen, dacht ik: we hebben het zo slecht nog niet” zegt Bart lachend. “Maar ik voel me ook gelukkig als ik lekker buiten, dicht bij huis mijn werk aan het doen ben: lekker onder de mensen in de buitenlucht”. Halverwege de route komen we bij een poortje uit. “Zullen we er maar overheen klimmen?” vraagt Bart, “dat doe ik tijdens de lessen ook.” Nadat we deze hindernis genomen hebben, praten we verder over wat Bart gelukkig maakt. Als hij in de weekenden wat tijd voor zichzelf heeft, na een drukke werkweek, zoekt hij graag vrienden en familie op. Onder het genot van een hapje, een drankje en lekkere muziek, geniet hij dan van het gezelschap.

Een druk baasje
Maandag tot en met vrijdag is Bart hard aan het werk. Naast zijn baan als sportinstructeur bij Bodyvision Healthclub en zijn functie als buursportcoach (beiden in Uden), runt Bart zijn eigen bedrijf Bewegez in Boxmeer. In Uden werkt hij 32 uur per week en voor Bewegez maakt hij ook aardig wat uren. “Het begint nu echt goed te lopen en ik wil graag steeds meer voor Bewegez gaan werken. Ik zie ook echt nog kansen voor groei.”

Bewegez
Bewegez bestaat in 2016 drie jaar en staat voor de combinatie van bewegen en gezondheid. Dat is dan ook waar het bij Bewegez allemaal om draait. Bart geeft groepslessen Bootcamp en buitengym van maximaal 10 personen, waarbij je heerlijk buiten gaat sporten en kunt werken aan je eigen doelen. Samen ga je hardlopend of wandelend op pad en onderweg doe je allemaal oefeningen, waarbij handig gebruik wordt gemaakt van dingen in de omgeving zoals hekjes, paaltjes en heuveltjes. “Ik heb in mijn lessen altijd de doelstelling dat iedereen met een lekker voldaan gevoel naar huis gaat, dus lekker hard gewerkt heeft en ook plezier gemaakt heeft.” Enthousiasme en plezier staan hoog in het vaandel en daar komen mensen voor terug. “Doordat het buiten is, is iedere les een leuke beleving” vertelt Bart vol trots “het licht geeft ieder seizoen zijn eigen sfeer. Nu in de winterperiode is de ruimte buiten ’s avonds heel klein doordat het donker is. De groep loopt dan allemaal met lampjes. Dat is ook een leuk gezicht. Op een heldere avond genieten we ook echt van de maan en de sterren. In de zomer is het ’s avonds lang licht en ervaar je de ruimte waarin je werkt als veel groter. Er is buiten zoveel moois te zien.” Bart is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met diabetes, overgewicht, COPD, hart en vaatziekten en reuma. Naast groepslessen is ook individuele training en coaching mogelijk. Bart werkt daarbij met het beweegprogramma Fitcoach. Bewegez heeft Bart tot nu toe al heel veel gebracht. “Ik leer er superveel van. De cijfers en de administratie zijn niet altijd even leuk, maar dat is wel leerzaam. Evenals het nadenken over hoe je je bedrijf in de markt zet.” Ook vindt Bart het heerlijk dat hij zijn eigen keuzes kan maken en zijn werk kan invullen zoals hij dat zelf wil. Dat geeft een bepaalde vrijheid. “Ik kan doen wat ik graag doe en krijg daar heel veel voldoening uit.” Het afgelopen jaar heeft Bewegez samen met een aantal andere partijen uit de gemeente Boxmeer in de Driewiek een fittestdag georganiseerd, waar inwoners van de wijk Bakelgeert Noord hun gezondheid en fitheid konden laten testen als preventieve screening. Die dag maakten ruim 100 mensen van deze gelegenheid gebruik.

De toekomst
In 2016 gaat Bewegez ook weer samenwerken met andere partijen. Er zijn plannen om een Weightchallenge voor bedrijven op te starten. Bart droomt ervan dat hij fulltime voor Bewegez kan werken en zelfs personeel kan aannemen, zodat hij een groter deel van de regio kan bedienen en ook zijn aanbod kan uitbreiden, bijvoorbeeld gericht op kinderen. Op privé gebied heeft Bart ook een mooie droom: “Ik zou heel graag samen met Nina een huis kopen en kinderen krijgen, maar dat hoeft niet nu meteen hoor” zegt hij er snel achteraan. “En het allerbelangrijkste: samen gezond oud worden.”

Waar vind je Bewegez?
Ben je nieuwsgierig geworden wat Bewegez allemaal te bieden heeft, of wil je ook lekker buiten werken aan je persoonlijke gezondheids- of beweegdoelen? Kijk dan op www.bewegez.nl, Facebook Bewegez en Twitter @bewegez.