Femke ontmoet… Coffee Crooks

Coffee Crooks, een koffiebar onder in de Groene Toren – naast eetcafé Movies. Op de Vestdijk in Eindhoven ontmoet ik in zijn eigen zaak John, de eigenaar van Coffee Crooks. In de hoge, lichte ruimte staat de muziek zachtjes aan en er hangt een prettig, ontspannen sfeertje. Voor het raam staan twee gezellige banken en verspreid door de ruimte verschillende tafeltjes met stoelen en bankjes. Het geheel heeft een stoere en ambachtelijke uitstraling. John staat achter de toonbank met een authentieke schort om en een stijlvolle flat cap op zijn hoofd. Hij is gezellig in gesprek met een klant. Ik ben bij Coffee Crooks, een koffiebar die sinds begin december 2015 geopend is.

Hoe het begon…
Het avontuur begon in 2010. John, stukadoor van beroep, wilde graag franchise gaan ondernemen. Omdat hij altijd al een bepaalde aantrekkingskracht tot koffie heeft gehad, was het John al snel duidelijk dat koffie het product is waar hij mee aan de slag wilde. “Ik ging op zoek naar een oude koffiemachine, vond deze en gebruikte de avonden om de machine uit te proberen” vertelt John en door cursussen maakt hij zich de fijne kneepjes van het vak van barista[1] eigen. Ondertussen ging overdag zijn werk als stukadoor gewoon door. Na een paar jaren van plannen maken, de mogelijkheden onderzoeken en veel ondersteuning van en overleg met zijn vrouw en schoonvader werden de ideeën steeds concreter. In een voor het stukadoorwerk rustige winter schreef John zijn businessplan. John wilde aan de gang, maar het vinden van een geschikt en betaalbaar pand ging niet vanzelf. Met het voor hem kenmerkende doorzettingsvermogen bleef John er vol voor gaan. De oplossing diende zich aan in de vorm van een bus, een idee van zijn vrouw.

“Ik vond in Engeland een authentieke en stoere Citroënbus, die past bij de sfeer waar ik naar op zoek was” zegt John enthousiast. “Ik heb er de benodigde apparaten in gebouwd zodat ik met de bus naar locaties kan en mijn koffie in de bus kan bereiden.” Eind mei was de espressocar klaar voor gebruik en werd Coffee Crooks een feit. Sinds mei heeft de espressocar van Coffee Crooks al op verschillende evenementen gestaan, onder andere in Vessem bij Beerze Bier en op de Brabantse Dag in Heeze. “Erg leuk om te doen” vindt John. Inmiddels is Coffee Crooks ook gevestigd in een mooi pand in hartje stad, op loopafstand van het station.

Over de naam en het logo
Coffee Crooks, hooked on coffee, betekent zoveel als koffieboeven, verslaafd aan koffie. Als je Coffee Crooks afkort als CC, heb je meteen een mooie koppeling met de espresso, die 30 cc is. In een van de logo’s van Coffee Crooks, vormen de twee o’s van Crooks een boevenmasker, zoals de zware jongens uit de Donald Duck dragen. De naam is kort en krachtig, ligt lekker in je mond – net als de koffie – en heeft een stoere uitstraling. Als ik John vraag of Crook ook bij hem past, zegt hij lachend “vroeger misschien wel een beetje”.

Wie is John?
Tegenover me zit een opgewekte, levendige man, met ondeugend glimmende oogjes. Als ik hem vraag hoe hij zichzelf zou omschrijven, adviseert hij me zijn vrouw te bellen, maar als ik even wacht begint hij toch zelf. John is een druk baasje: naast het zijn van echtgenoot en vader, heeft hij zijn eigen stukadoorsbedrijf en sinds dit jaar dan ook zijn koffiebar. Als de koffiebar goed gaat lopen, zal hij het stukadoorswerk gaan afbouwen. Hij omschrijft zichzelf als een laatbloeier, die het in zijn jeugd niet altijd even makkelijk heeft gehad. “Ik ben erg gedreven en als ik iets wil, dan ga ik ervoor en zet ik mijn tanden
erin om het niet meer los te laten” voegt hij nog toe.

“Ook wil ik graag inspelen op de wensen van de klant. Ik hoop mezelf de komende tijd als barista ook nog verder te ontwikkelen.” Als hij over koffie praat, spat de passie en het enthousiasme ervan af. John realiseert zich dat de huidige situatie met twee bedrijven en een jong gezin behoorlijk pittig is en ook veel vraagt van het thuisfront. Als hij vertelt dat hij het meest trots is op zijn vrouw en kinderen, krijgt hij even een brok in zijn keel. “Ik ben heel blij met de situatie zoals hij nu is, dat ik in de gelegenheid ben dat ik kan doen wat ik wil doen. Daar ben ik heel dankbaar voor. Dat geeft me ook veel energie.”

Wat heeft Coffee Crooks te bieden?
Hou je van lekkere ambachtelijk gezette koffie? Dan ben je bij Coffee Crooks aan het goede adres. John neemt zijn koffiebonen af bij DENF Roasters of Coffee, een kleinschalige branderij uit Eindhoven, waardoor de kwaliteit van de bonen geborgd is. De koffiebonen die Coffee Crooks gebruikt komen onder andere uit Colombia en Guatemala.

Je kunt bij Coffee Crooks genieten van een kwalitatief rustmomentje voor jezelf, onder het genot van een kopje ‘specialty coffee’. Espresso, maar ook andere koffiesoorten die bereid worden met espresso staan op de kaart. Voor de liefhebber van iets zoets, zijn er ook diverse lekkernijen te verkrijgen. Heb je even wat minder tijd, maar wil je toch genieten van heerlijke koffie, dan kun je er ook een koffie-to-go halen. Naast koffie is er ook warme chocolademelk en thee te verkrijgen.

Coffee Crooks is tevens een mooie locatie voor bijvoorbeeld een workshop of een personeelsavond.

Ideeën voor de toekomst zijn er nog volop. “Ik zou bijvoorbeeld graag ook ‘slow coffee’ willen serveren, filterkoffie die met de hand wordt opgegoten, dat is weer een hele andere smaakbeleving.”

Verbouwing
De koffiebar is net open en toch staat er al een verbouwing op de rol. Doordat de Groene Toren verbouwd gaat worden tot appartementen en een hotel, moet ook het pand waarin Coffee Crooks gevestigd is verbouwd worden. De ingang van de appartementen, zal namelijk een deel van de ruimte van Coffee Crooks innemen. Ook krijgt de koffiebar dan een geheel nieuwe gevel. Ergens in 2016 zal de verbouwing starten. Tijdens de verbouwing wil Coffee Crooks graag open blijven, of dat gaat lukken en op welke manier is nu nog niet helemaal duidelijk.

Waar vind je Coffee Crooks?
Heeft u ook zo’n zin in een lekkere kop koffie? Voor meer informatie over openingstijden en het boeken van de espressocar, check Facebook Coffee Crooks, Instagram Coffee_crooks of de website www.coffeecrooks.nl.

[1] Een barista is een vakman of -vrouw die zich toelegt op het bereiden van espresso en andere koffiesoorten die met espresso bereid worden, zoals cappuccino.