Femke ontmoet… Emmy, vrijwilliger bij De Speeltuin

Je hebt er ongetwijfeld in de media en op social media al wat van gehoord of gelezen het afgelopen jaar! Als de plannen van de Stichting Recreatie en Meer door gaan, is de gemeente Boxmeer in 2017 een natuurlijke buiten speeltuin en ontmoetingsplek rijker. In Boxmeer ontmoette ik Emmy Vonken-Wetzel, die als lid van de werkgroep op de achtergrond betrokken is bij de Stichting en ging op zoek naar haar verhaal. Ik sprak met haar over een aantal onderwerpen: Hoe ze bij de Stichting betrokken is geraakt, wat haar rol is binnen de Stichting, wat haar drijft om zich als vrijwillig in te zetten, maar ook over wie Emmy is. Aangezien Emmy een gezellige en vlotte kletser is, die zegt waar het op staat, was vragen stellen bijna onnodig en vlogen 1,5 uur zo om.

Hoe Emmy vrijwilliger werd bij de Stichting
Toen in 2015 het initiatief tot het oprichten van de Speeltuin genomen was, raakte Emmy op de school van haar kinderen aan de praat met een andere ouder, een van de leden van het toenmalige bestuur van de Speeltuin. De Speeltuin moet op termijn een combinatie worden van spelen (speeltuin), natuur (kinderboerderij) en kleinschalige horeca. Een rolstoeltoegankelijke ontmoetingsplek voor jong en oud, met dagbesteding voor mensen met een lichamelijke of (licht) verstandelijke beperking. Emmy was al snel enthousiast over het idee en besloot zich in te zetten als vrijwilliger op ‘oproepbasis’: “Ik ben een beetje vliegende keep als het nodig is. Een vaste rol in het bestuur zag ik niet zitten. Ik wil vooral hand- en spandiensten verrichten. Dat vind ik leuk” licht Emmy toe. Ze heeft ook affiniteit met speeltuinen door het werk van haar man Freddy – hij werkt voor een leverancier van speeltoestellen. Ze gaan met hun gezin regelmatig in hun vrije tijd naar speeltuinen toe en vinden het heerlijk om er te vertoeven. Emmy is sowieso veel buiten: “Ik ben echt een buitenmens en onze kinderen spelen ook heel veel buiten, heerlijk! Het is fijn als je dat dicht bij huis ook kunt doen in een speeltuin.” Tot nu toe heeft Emmy zich al bij verschillende activiteiten van de Stichting verdienstelijk gemaakt. Zo hielp ze onder andere met de verkoop van  Hemelse modder en Zuurvlees bij supermarkt Jan Linders. Er was een kleine proeverij van deze producten en van de opbrengst ging een deel naar De Speeltuin.

stichting-recreatie-en-meer-logo-400x148.png

Stand van zaken
Sinds 2015 is er al veel gebeurd. Zo is er al heel veel overleg met o.a. de Gemeente Boxmeer geweest en is het netwerk van betrokken partijen en personen rondom de Speeltuin in een jaar enorm gegroeid. Ook kreeg de Stichting kortgeleden de Anbi-status. Anbi staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Het hebben van de Anbi-status is aantrekkelijk voor donateurs, aangezien het belastingtechnisch aantrekkelijk kan zijn om giften te schenken aan een organisatie met een Anbi-status. Maar voor het zover was… “Op het moment dat je gaat uitzoeken wat er allemaal moet gebeuren om een Anbi-status te krijgen, kom je tot de conclusie dat er toch erg veel moet gebeuren” vertelt Emmy. Doordat het bestuur van de Stichting daar echter zijn tanden in heeft gezet, is het ze gelukt om het voor elkaar te krijgen. Emmy: “Ik vind het bewonderenswaardig hoe initiatiefneemster Renuka en de andere bestuursleden Judith Logtens en Theo Weenink zich tot nu toe al hebben ingezet. Zonder die grenzeloze inzet waren we nooit zover gekomen als we nu zijn.” Op dit moment is er een ijzersterk vertrouwen dat het gaat lukken: die speeltuin gaat er komen! Het netwerk rondom de Stichting blijft groeien en ook het aantal sponsoren en donateurs neemt toe. Omdat er natuurlijk altijd nog meer sponsoren welkom zijn, gaat Emmy zich de komende tijd samen met de bestuursleden Renuka van Gaal-de Kunder en Theo Weenink inzetten om potentiële sponsors te benaderen. Astrid Schut is ook veel betrokken bij de Stichting. Onder andere door het schrijven van mooie artikelen over de stand van zaken. De media ondersteunen de Speeltuin door regelmatig deze updates te plaatsen. Zo dragen zij bij aan meer bekendheid en aan het vergroten van het draagvlak.

Bestuur, werkgroep en kinderraad
Het bestuur van de Stichting wordt ondersteund door een werkgroep, van zo’n 15 personen, die zo nu en dan bij elkaar komen om te overleggen. Veel van het overleg gebeurt ook via What’sApp. Inmiddels is er ook een kinderraad binnen de Stichting, die ook over verschillende onderwerpen meedenkt, zoals over de inrichting van de speeltuin, maar ook over mogelijke acties om geld in te zamelen. De Stichting Recreatie en Meer en de kinderraad zijn recentelijk ook in beeld geweest bij TV Land van Cuijk, in een filmpje over de voortgang van de Speeltuin (https://www.youtube.com/watch?v=3vW1ww66sKM). Doordat er steeds meer personen en bedrijven betrokken zijn bij de Stichting, is het een hele klus om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Ondanks dat alles niet altijd van zelf gaat, geven de betrokkenen bij de Speeltuin niet op.

Over Emmy
Tegenover me zit een vlotte, enthousiaste en spontane vrouw, moeder van twee jongens. Een veelzijdig en creatief mensen-mens. “Ik vind eigenlijk heel veel dingen leuk” lacht Emmy, “vandaar dat ik ook al verschillende opleidingen en cursussen gedaan heb de afgelopen jaren.” De eerste opleiding die Emmy afrondde was die voor mode en kleding. “Daar heb ik veel geleerd over presentatie en mode, maar ook over inrichting van etalages e.d.” Na het afronden van die opleiding heeft ze gewerkt bij het Sfeerkwartet, dat destijds in Boxmeer gevestigd was. Omdat de horeca haar ook erg leuk leek, is ze de middelbare hotelschool gaan volgen en ook die heeft ze met succes afgerond. “Dat was echt mijn ding” zegt Emmy. In de keuken kan ze heerlijk haar creativiteit kwijt en in de bediening komt haar interesse in mensen haar erg goed van pas. “Ik vind het zo leuk om contact met mensen te maken en met ze in gesprek te gaan. In mijn werk heb ik gemerkt dat ik als ik mensen terugzie vaak nog weet wat ze me de vorige keer verteld hebben. Dat schept een band en dat kunnen klanten vaak erg waarderen.” Een aantal jaren werkte ze met veel plezier bij Twins in Boxmeer en sinds de zomer van 2015 werkt Emmy twee dagen in de week bij Babbels in Gennep. Daar kan ze haar creativiteit volop kwijt, nu ze verantwoordelijk is voor alle koekjes en het gebak dat ze serveren. “Ik vind het heerlijk om recepten uit te proberen en verder te vervolmaken, daar steek ik thuis ook met alle plezier nog tijd in.” Emmy’s bevlogen verhaal maakt me nieuwsgierig naar haar koekjes. Een mooie reden om de dag na onze ontmoeting nog naar Gennep te rijden om deze werkelijk overheerlijke koekjes te proeven. Kon ik meteen nog wat foto’s maken van Emmy in actie.

Consequent en energiek
Trots vertelt Emmy over haar twee zonen, die het ieder op hun eigen wijze erg goed doen. Door samen met Freddy erg consequent te zijn in de opvoeding, biedt ze een stevige en vertrouwde thuisbasis, waar de jongens veel steun aan hebben. “Ik ben graag duidelijk, zowel naar mijn kinderen toe als ook naar volwassenen.” Emmy zegt waar ze voor staat en neemt daarbij geen blad voor de mond, “maar ik probeer het altijd zo te zeggen zonder iemand te kwetsen” voegt ze snel toe. In het leven wil ze graag doen waar ze 100% achter staat en waar ze energie van krijgt. Het leuke is dat ze die energie vervolgens weer uitstraalt en anderen ervan mee kunnen genieten. Als ons gesprek even onderbroken wordt door de deurbel en Emmy de deur opendoet, klinkt in het gesprek dat volgt haar volle, enthousiaste en aanstekelijke lach. Ik krijg er spontaan zelf ook een vrolijk gevoel van. Als ik Emmy tot slot vraag wat het vrijwilligerswerk voor de Speeltuin haar brengt, blijkt dat zij ook gevoelig is voor het enthousiasme van anderen: “Het onuitputtelijke enthousiasme van alle bestuurs- en werkgroepleden maakt dat ik zelf meteen geneigd ben om ook enthousiast mee te doen. Dat geeft energie en voelt erg goed!”

Over de Stichting
Wil je graag meer weten over de Stichting Recreatie en Meer? Op hun website www.speeltuinboxmeer.nl kun je meer informatie vinden en op Facebook Speeltuin worden heel regelmatig updates geplaatst.