Femke ontmoet… René Kremers

Een ritje in de auto brengt me van Boxmeer naar Heeze. Ik ga op bezoek bij René Kremers. Bij de voordeur hangt een bordje met de tekst “Hier is het gezellig”. Dat belooft al veel goeds. Bij binnenkomst krijg ik meteen een kop koffie aangeboden. Ik voel de echte Brabantse gezelligheid. Bij het kennismaken ontdekken we dat wij beiden oorspronkelijk uit Eindhoven komen. Wellicht heeft René mij vroeger nog wel eens een frietje verkocht in de friettent in het winkelcentrum bij ons in de buurt. Hoe klein kan de wereld zijn.

Schilder en boekhouder
René is een makkelijke prater en tijdens het koffie zetten vertelt hij al meteen enthousiast over zijn bedrijf en hoe het begonnen is. “Mijn vader had vroeger al een schildersbedrijf en als kind ging ik vaak in de avonden en weekenden met hem mee om te helpen.” Uit zijn verhaal blijkt dat hij dat altijd met veel plezier gedaan heeft. Zo heeft hij de kneepjes van het vak geleerd. Toch koos hij als opleiding voor de MEAO die hij met goed gevolgd heeft afgerond. René heeft sinds het afronden van zijn opleiding tot begin dit jaar altijd een aantal uur per week als boekhouder gewerkt. Eerst fulltime, later toen hij zijn eigen bedrijf had parttime. De afwisseling van schilderwerk en administratief werk vindt hij heerlijk. De moeder van René had een eigen handwerkzaak, dus ondernemen zit bij de familie Kremers in het bloed.

De vader van René is 12 jaar geleden gestorven en toen René met zijn vrouw en twee kinderen in 2006 verhuisde naar Heeze besloot hij een eigen schildersbedrijf te beginnen. In 2013 werd zijn bedrijf een VOF, maar door omstandigheden is die in mei 2015 opgehouden te bestaan en is René weer zelf verder gegaan als Kremers Schilderwerken. Een van de werknemers die toen zo’n 7 jaar in dienst was, is in goed overleg met René op dat moment uit dienst gegaan en voor zichzelf begonnen. “We hebben samen besproken of hij op dezelfde voet verder wilde of zichzelf toch meer wilde gaan ontwikkelen. Hij heeft voor het laatste gekozen.” René vertelt dat hij nu een goede samenwerking met hem heeft en dat ze nu veel klussen samen aannemen. “Daarnaast” zegt René, “heb ik nog één andere jongen in dienst. Met z’n drieën doen we al het werk.” René vindt het leuk om zijn schilderpartner uit te dagen en te begeleiden bij zijn ontwikkeling. “Hij mag de komende jaren met me mee kijken, van me leren en gebruik maken van mijn netwerk. Want dat is in deze wereld wel heel belangrijk.” Door samen te werken met andere ondernemers en elkaar te tippen voor klussen, kan Kremers Schilderwerken een breed scala aan projecten aannemen.

Een pittig jaar
2015 was voor René een pittig jaar. Het einde van de samenwerking in de VOF was geen fijne periode. Eind 2015 werd ook nog duidelijk dat zijn werk als boekhouder bij een aantal apotheken in Eindhoven per 1 januari 2016 op zou houden, waardoor hij nu volledig voor zijn schildersbedrijf aan het werk is. Graag zou hij de afwisseling met het boekhouden er weer bij hebben, maar René is er de man niet naar om bij de pakken neer te gaan zitten. Hij laat zich niet kisten en gaat vol energie verder met wat er allemaal wel gedaan kan worden. Hij is nu dan ook in de relatief rustige periode van november t/m februari volop aan het werk met een nieuwe website, een webshop, folders, nieuwe plannen. “Als ik stil blijf staan, als ik niks onderneem, dan gebeurt er niks.”

Wie is René?
René is een gedreven man, perfectionistisch en recht voor zijn raap. Hij maakt van zijn hart geen moordkuil, ook al kan niet iedereen daar altijd even goed mee om gaan. “Ik zeg het zoals ik het vind.” René praat makkelijk, maar wil vooral de handen uit de mouwen steken in de praktijk. Dat hij niet erg goed is in stilzitten blijkt ook tijdens het interview: Regelmatig staat hij op om er even iets bij te pakken om te laten zien en om zijn verhaal te ondersteunen. Ik zie een betrokken man, die een heel warm hart blijkt te hebben voor FC Eindhoven. Als René daarover begint te vertellen, straalt de passie uit zijn ogen. “FC Eindhoven is mijn tweede thuis.” Bij FC Eindhoven heeft René de afgelopen jaren veel werk verzet. Aanvankelijk bij de supportersvereniging, later bij het oprichten van de kidsclub, met mascotte Woutje. Sinds een tijdje is hij supporterscoördinator en is hij verantwoordelijk voor de organisatie van alles rondom de supporters en de kidsclub. “Ik ken alle vaste supporters en ben bij wedstrijden altijd aanwezig en oproepbaar als er iets aan de hand is. Doordat ze mij ook kennen is het makkelijker om mensen aan te spreken op hun gedrag als dat nodig is. De jongens accepteren dat dan ook.” No-nonsense is goed van toepassing op René: hij houdt niet van hoogdravend gedrag en waardeert het als mensen zichzelf zijn en blijven. René heeft zijn vrouw leren kennen bij FC Eindhoven. Zij is ook nauw betrokken bij de club en werkt onder andere bij de Fanshop.

Wat biedt Kremers Schilderwerken?
Zowel particulieren als bedrijven kunnen bij Kremers Schilderwerken terecht. Naast schilderwerken verzorgen ze ook spuitwerken, kleuradvies, behangen, glaszetten en houtreparaties. De lat ligt hoog bij René. Voor zichzelf, maar ook voor zijn personeel. “Ik hecht veel waarde aan persoonlijk en open contact met de klant en vind het belangrijk dat wij als schilders er ook netjes en verzorgd bijlopen. Als wij aan het eind van de dag naar huis gaan, moet alles netjes zijn opgeruimd, zodat de klant daar zelf niets meer aan hoeft te doen.” Kremers Schilderwerken is aangesloten bij ‘De Betere Schilder’ en werkt met vakmensen met hart voor hun werk. René kiest bewust voor goed schildersmateriaal van Sigma en Global Paint. “Het werk moeten we toch doen, dus laten we dan ook maar goed materiaal gebruiken” zegt hij. Uitgangspunt voor het werk zijn de wensen van de klant. “De klant geeft zijn wensen aan en ik geef vanuit mijn vakmanschap advies wat wel en niet kan. Op basis van de wensen maak ik de offerte en kom ik deze persoonlijk toelichten. Dan is het aan de klant om te beslissen of ze ons het werk willen laten doen.”

Kremers Schilderswerken wil zich specialiseren in spuitwerken. Daarbij wordt de verf niet met de kwast aangebracht, maar met een speciale ‘spuitmachine’. Dat zorgt ervoor dat er een dikkere laag verf heel gelijkmatig wordt aangebracht. “Dat geeft echt een heel mooi resultaat” legt René me uit. Sinds afgelopen week is daar ook een speciale website voor in het leven geroepen.

Waar kun je Kremers Schilderwerken vinden?
Mocht je nog meer willen weten over Kremers Schilderswerken, dan zijn ze online op verschillende manieren te vinden: www.kremersschilderwerken.nl en op facebook Kremers Schilderwerken. Heb je specifiek interesse in het spuitwerk, dan is er de website www.goedkoopverfspuiten.nl.