Femke ontmoet… Renee van Bijzonder

Op een regenachtige morgen in maart ontmoet ik Renee, bij haar thuis in Boxmeer. Renee laat me binnen in een warm, sfeervol en smaakvol ingericht huis. De thee en koffie zijn klaar en er staat wat lekkers op tafel. Een goed begin! Al snel ben ik de regen al helemaal vergeten en zijn we volop in een gezellig gesprek. Renee, verkoopt onder de naam Bijzonder onder andere herinneringskastjes. In november en december van 2015 is er een pop-up-store van Bijzonder in Boxmeer open geweest. Renee komt van oorsprong uit Tegelen en is via een vriendin in Boxmeer terecht gekomen. Samen gingen ze regelmatig in Boxmeer stappen. Op een van die avonden heeft ze daar haar man Maikel ontmoet en sindsdien heeft ze zich niet meer los kunnen maken van Boxmeer, waar ze het enorm goed naar haar zin heeft: “ik wil hier echt nooit meer weg!”

Verlies
Een gebeurtenis die ruim 10 jaar geleden een grote impact op hun leven heeft gehad is het verlies van hun eerste kindje tijdens de zwangerschap, als gevolg van zwangerschapsvergiftiging. Bas is nog voor 24-weken zwangerschap geboren en heeft het niet gered. In alle hectiek en emotie kort na de bevalling, hebben ze ervoor gekozen om Bas door het ziekenhuis te laten begraven. Achteraf bleek dat Renee daar toch heel veel moeite mee had en dat het voor haar niet goed voelde. Vijf jaar later hebben ze alsnog een hele mooie afscheidsceremonie gehouden met vrienden en familie en heeft Bas alsnog een graf gekregen. Deze bijzondere dag is afgesloten met een feest, om het leven te vieren. Vanaf dat moment is het ook goed gegaan met Renee. Haar eigen ervaring van dit verlies heeft haar uiteindelijk ook veel gebracht. “Het is zo belangrijk dat je verlies een mooie plek kan geven, wat ik heel lastig vond om te doen.” Vanuit dat gegeven is Renee ook gaan nadenken over mogelijkheden om herinneringen een mooie plek te geven en kwam zo op de herinneringskastjes: kleine kastjes waarin je herinneringen en kleine spulletjes van dierbaren een plek kunt geven. De kastjes laat ze maken in Venlo bij een sociale werkplaats van Rendiz, waardoor ze nog een extra bijzonder element meekrijgen. De kastjes worden blanco geleverd door Rendiz en door Bijzonder op verschillende manieren ‘opgepimpt’. Renee voegt nog toe: “er is er geen een hetzelfde en dat vind ik mooi. De een gaat naar rechts open, de ander naar links, daar zit het knopje net wat hoger en bij een ander is het plankje net wat breder… Prachtig!” In de woonkamer heeft Renee ook een herinneringskastje staan voor Bas. Ze brandt er vaak een kaars met zijn naam erop.

Het begin van Bijzonder
Na het verlies van Bas zijn Renee en Maikel nog de trotse ouders geworden van twee dochters. Kort na de geboorte van hun tweede dochter is Renee gestopt met haar werk bij het CWI. Het verlies van Bas heeft daar ook een grote rol bij gespeeld. Thuis met haar twee meiden was Renee helemaal op haar plek. Wat tijdelijk bedoeld was, voelde heel goed. Totdat er een paar jaar geleden toch weer iets begon te borrelen en Renee weer open stond voor nieuwe uitdagingen. Op een dag, zo’n twee jaar geleden kreeg Renee van iemand een engeltje, als leuke attentie. Dat bracht haar in een gesprek met haar moeder op het idee om ook zelf kleine, leuke, persoonlijke en bijzondere cadeautjes te gaan maken. “Ook omdat ik eigenlijk nooit precies kon vinden wat ik zocht”. Geschenken om zomaar cadeau te doen, of om iemand een hart onder de riem te steken. Zo gezegd, zo gedaan: Iedere maandag namen ze de tijd om samen aan de slag te gaan. “Puur omdat we het leuk vonden om te doen.”

De winkel
Op een gegeven moment had ze zoveel spulletjes gemaakt, dat ze niet zo goed wist hoe nu verder. Totdat een tante het idee had om een keer op een kerstmarkt te gaan staan. Dat was een hele leuke ervaring en van het een kwam het ander. Er volgden meerdere markten en het enthousiasme bij Renee nam toe. Naast de kleine geschenken, sieraden en accessoires, verkoopt Bijzonder ook de herinneringskastjes en andere kleine herinnerings-spulletjes, zoals fotolijstjes en kaarsen met naam. Ook engeltjes, voor Renee onlosmakelijk verbonden met herinneringen, maken een belangrijk onderdeel uit van het assortiment. Ongeveer de helft van alle producten van Bijzonder maakt Renee zelf. In de toekomst wil Renee heel graag de troostgeschenken verder gaan uitbreiden; nog meer (herinnerings)cadeautjes die je bijvoorbeeld aan nabestaanden kunt geven.

De naam en het logo
Bijzonder als naam komt van de eigenschap bijzonder, die Renee eens op een kaartje zag staan tussen allemaal andere eigenschappen. “Ik wist meteen: dat is het, dat moet het zijn… Bijzonder.” Mensen zijn bijzonder, herinneringen zijn bijzonder en haar producten zijn bijzonder. Renee maakt van alle producten een bijzonder geschenk: door sfeervolle kaartjes met korte (toelichtende) teksten aan de producten toe te voegen en ze mooi versierd in te pakken, is het helemaal af.

Als ik haar vraag iets over het logo te vertellen, vertelt Renee me trots dat haar dochters ieder een engeltje getekend hebben die in het logo te zien zijn. De gevulde zwarte “o” is een kraal, die in veel van haar producten verwerkt is.

Over Renee
Renee heeft het liever niet over zichzelf. Uit ons gesprek blijkt dat ze erg sociaal, gezellig, lief en open is, met veel oprechte interesse voor de ander. Ze is erg kritisch naar zichzelf en gericht op details. Met Bijzonder wil ze voor haar klanten persoonlijk, toegankelijk, open en transparant zijn.

Renee merkt dat de energie gaat stromen als ze aan de slag gaat met haar materialen. Zonder vooraf een heel uitgedacht plan te maken, ontstaan tijdens het werken met onder andere kralen, draad en lint de mooiste creaties. De inspiratie doet ze op als ze in haar werkkamer zit, waar in grote open kasten al haar spulletjes staan uitgestald. “Een mini-afspiegeling van de pop-up-store” omschrijft ze het zelf.

Als Renee praat over de rol van haar man bij haar activiteiten, geeft ze aan dat hij haar erg stimuleert: “Maikel staat zo achter me, hij vindt het zo leuk wat ik doe. Ik wacht nog weleens af, of krabbel terug als mijn plannen actie nodig hebben. Hij geeft me dan net dat zetje.” En dan lachend: “Ik heb die schop onder mijn kont dan echt nodig.” Uit het verhaal dat Renee vertelt blijkt dat ze erg trots is op wat ze nu doet. “Je krijgt achteraf altijd alleen maar spijt van de dingen die je niet gedaan hebt, als je tenminste voelt dat je ze wilt doen.” Zo was de pop-up-store een spontane ingeving tijdens de vakantie. Maikel was de stimulans om na de vakantie het idee ook echt concreet te maken. Daar heeft ze geen moment spijt van gehad: “Het is zo leuk om zelf iets neer te zetten” zegt Renee stralend. “Ook de leuke gesprekken die ik heb gehad met mensen in de pop-up-store, vind ik echt cadeautjes.”

Waar vind je Bijzonder?
De producten van Bijzonder kun je live bekijken bij Renee thuis: De Mahonie 15 in Boxmeer. Ze is op vrijdag geopend van 9:00u tot 12:00u en op afspraak kun je ook terecht.

Op korte termijn wil Renee gaan starten met een webshop van Bijzonder, waarin ze haar producten gaat verkopen. Wil je daarvan op de hoogte blijven, houd dan de Facebook-pagina van Bijzonder in de gaten.

Ook is het mogelijk om Renee te boeken voor een ‘Bijzonder-Party’: een gezellige avond, met bijzondere producten. Mocht je daar interesse in hebben, dan kun je Renee bereiken via mailbijzonder@gmail.com of tel: 06-37323931.

Op 1, 2 en 3 april 2016 staat Bijzonder op de Zomervrouwen-beurs in de evenementenhal in Venray. Met op zaterdagavond 2 april een speciale Ladies Night.